Stichting Weijkpark

Beste Wijkbewoners, Wijchenaren,

Wijchen Noord is een prettige plek om te wonen en te werken. Er zijn twee goede scholen, een winkelcentrum en veel zorginstellingen hebben hier hun huisvesting voor hun cliënten. Oudbouw afgewisseld met nieuwbouw, vlakbij N.S. station en met een goede busverbinding is de wijk gemakkelijk te bereiken. Er is veel groen in onze wijk, zelfs twee parken, Klapstoel en het Cool Nature Park. De multifunctionele accommodatie Noorderlicht met zijn vele instellingen en voorzieningen is het bruisende middelpunt van de wijk. Een plek in Wijchen waarin je graag wilt zijn.

Een Wijkvereniging Wijchen Noord die werkt aan de sociale betrokkenheid van de inwoners. Verbinden en deelnemen van wijkbewoners aan activiteiten leveren een waardevolle bijdrage aan de kwaliteit van het leven. Zeker in het (25e) jubileumjaar 2017 wil de Wijkvereniging zich hiervoor sterk maken.

Deelname van alle bevolkingsgroepen aan sociale processen en actieve betrokkenheid van jeugd bij educatieve en maatschappelijke processen is bovendien een waardevol item op de gemeentelijke agenda. Ons plan voor een kinderboerderij in Wijchen Noord behelst meer dan alleen een kinderboerderij te zijn.

Samen met de werkgroep Veilige Speelplek (vanuit het project SAMEN NOORD) gaan we verder in de ontwikkeling van onze plannen. Deze groep ouders vindt het belangrijk dat kinderen veilig buiten kunnen spelen. Dus dat je ze lekker in een speeltuin kunt zien aanrommelen en waar ze plezier hebben. Dat maakt een ouder al gelukkig. Dat kinderen veilig buiten kunnen spelen was een veelgehoorde behoefte van ouders. Veilig hangt dan samen met toezicht kunnen houden i.v.m. andere kinderen, verkeer en hygiëne (denk aan poep of achtergelaten rommel). Bovendien wordt er rekening gehouden met kinderen met een beperking. Er is bij veel ouders enthousiasme over het idee van ‘een gratis en veilige speelgelegenheid’ waar kinderen zich kunnen vermaken met zand en water. En waar je andere ouders kunt leren kennen. Goed voor alle kinderen en goed voor de ouders. En daar willen we ook vrijwilliger bij zijn!’.

Onderzoek ondersteunt de gedachtegang van onze enthousiaste ouders. Als er een veilige speelplek voor kinderen is, zullen zij vaker buitenspelen. Om een gezond gewicht te krijgen of behouden, is het belangrijk om regelmatig intensieve activiteiten uit te voeren die lang vol te houden zijn, zoals buitenspelen (NISB, 2016). Ook kan de speelgelegenheid een ontmoetingsplaats voor ouders zijn. Mensen met meer sociale contacten, ervaren hun gezondheid als beter dan mensen met minder sociale contacten (Savelkoul et al., 2011).

Onze droom

Kijkend naar ons ideaalplaatje zien we een gebouw in Cool Nature Park Noord, te midden van natuur, speelgelegenheid , scholen, zorginstellingen en wandelpaden. Om dit gebouw heen ligt een groene wei waarin diverse grazers hun eten bij elkaar scharrelen. Omgeven door kinderen die geregeld een kreet van verrassing, verbazing en opwinding slaken. Geiten laten zich aaien, een pony wordt geborsteld, kippen eten het graan dat een medewerker, een cliënt van Zorginstelling Driestroom, net heeft neergegooid. Op bankjes voor het gebouw zitten ouders, opa’s en oma’s te genieten van hun jonge kinderen. Een vrijwilliger komt langs voor een kopje koffie waarvoor een bijdrage gevraagd wordt.
Daar komen een aantal kinderen aanlopen. Voor hun school lopen ze een maatschappelijke stage. En dan natuurlijk het liefst op de Kinderboerderij in eigen dorp.
In de verte zie je een groep kinderen onder begeleiding van de juf en ouders aan komen lopen. Zij komen voor de educatieve knuffel les met hamsters in de boerderij. Natuurlijk willen ze graag helpen met het opruimen van de stallen met de cliënten van de Driestroom.

Verbinding

Verbinden is het sleutelwoord. De initiatiefgroep heeft van begin af aan benadrukt dat de kinderboerderij een verbindend karakter zou moeten hebben. Verbinden van de mens met de natuur en dier, maar ook verbinden van de mensen onderling. De toegang tot de boerderij moet laagdrempelig en kosteloos zijn. Men moet, arm of rijk, oud of jong, naar binnen kunnen en in contact kunnen komen met elkaar. Een absolute meerwaarde zien we in het betrekken van cliënten van Driestroom. Deze zijn al op diverse plekken actief in onze gemeenschap en kunnen nog optimaler integreren in onze gemeenschap. Elkaar treffen en opzoeken op deze boerderij moet ook mogelijk worden. De huidige maatschappij heeft behoefte aan ‘sociale rustpunten’. Laagdrempeligheid, met een gastvrije inslag is ons devies. Genieten, rust en ontspanning. Of gewoon een praatje van mens tot mens.
Voor mensen die graag wandelen en gebruik maken van de wandelroutes door Wijchen Noord willen wij een rustplaats bieden. Waar nagenoten kan worden, afleiding is, maar ook gewoon een praatje moet kunnen (met een kopje koffie of thee). Door middel van het organiseren van diverse activiteiten willen we proberen de bevolking met elkaar in contact te brengen. De Kinderboerderij wil betrokken in de maatschappij staan.
Na het bezoek aan de kinderboerderij kun je samen met je vader, moeder, opa of oma naar de naburige veilige speelplek, een speelparadijs voor kinderen.

Educatie

We hebben scholen d.m.v. een enquête benaderd. Zij reageerden zeer enthousiast en zouden dolgraag hun lessen op de kinderboerderij willen geven of krijgen. Het Cool Nature Park heeft ook heel veel natuur voor educatieve doeleinden, de smultuin, de vlindertuin, de hagen en de vijver. We willen gaan samenwerken met het Dijkmagazijn, een milieu-educatief centrum in Beuningen. Natuurgidsen kunnen voor dit park opgeleid worden. En na de les en hulp in de boerderij kunnen de kinderen ook nog terecht in de speeltuin van dit park, een ideale combinatie voor een dagje uit.

Reacties zijn gesloten.

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑